מה קורה בגוף שלנו בעקבות רגשות שאנו חווים? כיצד זה משפיע על התנהגותנו
מאת: אילה פינקוייס
Mindfulness -מילת הבאזז החדשה או שיטה עוצמתית מוכחת מחקרית?
ידוע כי רגשות משפיעים על תחושות גופניות אשר מתעוררות בגופנו ובסופו של דבר קובעות כיצד נגיב בסיטואציה מורכבת ומפתיעה. המודעות לתחושותינו הינה בעלת חשיבות גבוהה ביותר לא רק לצמיחה והתפתחות אלא קודם כל להבנה עצמית ובסופו של דבר לאושרנו הפנימי. כיום, נושא זה נחקר רבות על ידי מגוון רב של חוקרים מתחומי הרפואה, מדעי המוח, ההתנהגות והפסיכולוגיה.
נציג דוגמה פשוטה מחיי היומיום: המנהל שלך אינו שבע רצון מעבודתך הוא פונה אליך ואומר זאת. דבריו מעוררים בך רגש. בדרך כלל אי שביעות הרצון מהביצועים שלך וביקורת מעוררת חשש, חרדה ואף תסכול אשר מובילים לתחושות פיזיות שונות. למשל כאב ראש, רעד, לעיתים קצב פעימות לב מוגבר וכדומה. כל אלה נוצרים כתוצאה מהפרשת חומרים שונים בגוף. במצב שכזה איננו קשובים, ודאי שלא משתפים פעולה יתרה מזו אף עשויה להתעורר מצדנו תגובה שלא בהכרח בשליטתנו. רבים מאתנו יהיו עסוקים בנאמר במהלך היום.
למעשה, נוצר מעגל בו סיטואציה מסוימת גורמת לנו לחוות רגשות כלשהם המשפיעים על המשך התפקוד שלנו ועל תגובתנו לאותה הסיטואציה.

אם נהיה קשובים ונדע לזהות כיצד רגשותינו משפיעים על מצבינו הפיזיולוגי, נוכל לבחון בצורה סקרנית ומודעת את רגשותינו, לשלוט בצורה יעילה יותר על תגובותינו הפיזיולוגית ובכך להגיב באופן יציב ושקול לחוויה המציפה אותנו. ההקשבה להתרחשויות בגופנו נקראת קשיבות מודעת או Mindfulness.
אז מה חשוב להבין וליישם ממאמר זה?
ראשית, עלינו לחקור וללמוד להכיר את עצמנו לעומק, באילו מקומות בגוף אנו חווים את הרגשות שלנו וכיצד הם מפעילים אותנו,.
המודעות לרגשותינו ולאופן בו הם מפעילים את מעגל התגובות שלנו מאפשרת לנו היכרות טובה יותר עם עצמנו ועם מצבים בהם אנו עלולים לאבד שליטה על הסיטואציה. אימון מתמיד של הקשבה יסייע לנו להימנע מתגובות לא רצויות במצבים קשים להתמודדות.
התהליך הזה של חקירת תחושות הגוף מסייע להפרדת הרגש מהקשרו הנרטיבי תוך התמקדות בתחושה גופנית. תרגול זה לכשעצמו מפחית את עוצמת הרגשות ומאפשר לנו להגיב בצורה מושכלת, מודעת ושקולה. ההתמדה תגרום לכך שאנו נשלוט ברגשותינו ולא הם ישלטו בנו. רק ממקום של קשיבות ומודעות נשיג אורח חיים של הצלחות ואושר.
תחום הקשיבות המודעת (מיינדפולנס Mindfulness ( נכנס בעוצמה רבה בארצות הברית וברחבי העולם לארגונים מכל הסוגים : עולם העסקים, מערכות ציבוריות או מסגרות פרטיות אפילו במערכת החינוך.
אילה פינקוייס, מי שצעדה על 15 מטר גחלים לוחשות , Master NLP ,הוכיחה לעצמה בשנת 2008 את מה שמחקרים חדשניים בתחום מחקרי המוח מוכיחים היום – במוחנו גלומים כוחות ויכולות מדהימים.
אם גם אתם מעונינים להצמיח את ההון האנושי– קבעו עמנו פגישה כדי להבין מהי שיטת המיינדפולנס וכיצד היא תשפיע על ארגונכם וחייהם של העובדים שלכם.
צוות Coachvision