CoachVision

09-765-5592

מה הורג את היצירתיות שלכם?

מאת: אילה פינקוייס

במאמרים קודמים שלנו בעניין המוח עסקנו בדרכים לשמור על בריאותו וכיצד לטפח יצירתיות. בכתבה זו נרצה להציג בפניכם ממצאים נוספים ממחקרים עדכניים בנושאים אלו.
החוקרים שירה בר-אור ומשה בר מאוניברסיטת בר אילן, העבירו לנבדקים מבחן יצירתיות שעסק באסוציאציית מילים. למשל, כשהחוקרים אמרו "לבן" על הנבדקים היה לציין מהי המילה הראשונה שעלתה בראשם בהקשר למילה "לבן". אולם, בנוסף לכך, הנבדקים נדרשו לבצע את המבחן האסוציאטיבי תוך כדי שהם נושאים בראשם "עומס מנטאלי"- חלק מהנבדקים נתבקשו לזכור סימולטנית רצף של 7 ספרות ואחרים היו צריכים לזכור רק 2 ספרות.

האם לדעתכם השפיע "העומס המנטאלי" על הנבדקים?

החוקרים מצאו כי "מטען מנטאלי גדול הפחית בעקביות את המקוריות והיצירתיות של התגובה: נבדקים שנתבקשו לזכור 7 ספרות הגיבו בתגובה האוטומטית הכי שכיחה סטטיסטית (לבן-שחור) בעוד נבדקים שנתבקשו לזכור רק 2 ספרות הגיבו בצורה פחות טיפוסית ונתנו אסוציאציות יותר מגוונות (לבן- ענן)" (ראו בר, משה ב-New York Times).
ממצא זה נשאר בעינו לא משנה כמה זמן ניתן לנבדקים כדי להשיב , כלומר הזמן שניתן לנבדקים לא "פיצה" על העומס המנטלי שהשפיע על תשובות הנבדקים.
לפי בר, ממצא זה אינו מתרחש רק במעבדה, אלא ניתן לראות את אפקט העומס המנטלי בא לידי ביטוי גם בחיים האמיתיים.

מסתבר שאנו "מעמיסים" על מוחנו ביום יום פרטים רבים: לזכור מה צריך לקנות בסופר, לאסוף ילדים מהגן, מטלות ומשימות בעבודה וכדומה. ה"מטענים" הללו מפחיתים את עוצמת היכולת המוחית שלנו, מובילים למחשבות עמומות ו"אנ-הדוניה" (חוסר יכולת לחוות עונג). המסקנה- עומס יתר על המוח הורג את היצירתיות וההנאה שלכם שכה חשובה לפיתוח וטיפוח יצירתיות.


אז מה נוכל להציע לכם כדי לטפח יצירתיות?

כדי לפתח ליצירתיות החוקרים מחזקים את טענתנו במאמרים קודמים, ומציעים כלי פשוט לפיתוח יצירתיות – מדיטציה. אולם, בנוסף לכך, קיימות דרכים נוספות הרבה פחות מובנות: כמו לשיר במקלחת, לבשל בשעות הפנאי, לצאת לריצה, לרכב על אופניים- כל אלו הן דוגמאות לרגעים בהם אתם עסוקים לגמרי במה שאתם עושים ומוחכם לא נודד למחשבות על העבר או העתיד. המטרה היא לעסוק במשהו שהופך להיות מרכז ההוויה שלך באותו רגע ומחבר אותך חזרה לעצמך. כמובן שקיימות גם אופציות מהאסכולה הישנה: קחו שליטה על הלו"ז שלכם וללא שיפוט עצמי פנו לעצמכם שעה ביום, במהלכה אתם לא מאפשר לטרדות היום להשפיע עליכם כגון: מה צריך לקנות בסופר , תשובה ללקוח או המצגת הסופר חשובה- בזמן הזה אפשרו ליצירתיות שלכם זמן למקום לצמוח.

 
חשוב להבין, יצירתיות אינה תכונה מולדת שיש או אין לך. יצירתיות הינה חלק מסט של כישורים הניתנים לפיתוח באופן אישי ובאופן ארגוני. בארגונים ניתן לעשות זאת בצורה מוסדרת בתהליכים קבוצתיים. תהליכים ארגוניים שכאלה דורשים התערבות של יועץ ארגוני, המביא עימו כלים ארגוניים לבניית תרבות הולמת המאפשרת, מעודדת ומפתח יצירתיות.
אנו כאן לשירותכם בכל עניין ושאלה בנושא פיתוח יצירתיות ארגונית או צוותית.
בהצלחה!
לקבלת פרטים נוספים מוזמנים למלא את הטופס או ליצור קשר
דילוג לתוכן