רוצים לדעת מה באמת קורה במוח שלכם כאשר אתם מנסים לפתור בעיה באופן יצירתי? היכן מתרחש תהליך היצירתיות בשלמותו?
מאת: אילה פינקוייס

המחקר בנושא המוח בשנים האחרונות צובר תאוצה והממצאים הופכים על פיהם את ההנחות הקונבנציונאליות הפשטניות בנוגע למדע המוח של יצירתיות. תהליך היצירתיות בשלמותו כולל הכנה, אינקובציה, הארה ואימות ומפעיל אינטראקציות רבות של תהליכים קוגניטיביים (מודעים ולא מודעים) ורגשות. בניגוד לדעות רווחות בעבר, מסתבר שההבחנה בין מוח ימני/ מוח שמאלי לא מספקת את התמונה המלאה של יישום היצירתיות במוח. יצירתיות אינה מערבת אזור מוחי מסוים או צד אחד של המוח.


THE DORSAL ATTENTION / VISUOSPATIAL NETWORK
באופן דומה, אם המשימה דורשת שימוש בשפה, אזור ברוקה ואזור ווריניקי יופעלו:

רשת 1: רשת תשומת הלב הראשית (The Executive Attention Network)
רשת תשומת הלב הראשית מגויסת כאשר המטלה דורשת ריכוז גבוה ותשומת לב מדויקת כקרן לייזר. רשת זו מופעלת כאשר אתה מתרכז בהרצאה מאתגרת, או עוסק בפתרון בעיות מורכבות וחשיבה הנשענת על זיכרון העבודה. הארכיטקטורה הנוירולוגית הזו מערבת תקשורת יעילה ומהימנה בין האזורים הלטראליים (חיצוניים) של הקורטקס הפרה-פרונטאלי והאזורים האחוריים של האונה הפריאטלית.

רשת הדמיון מעורבת כאשר "בונים סימולציות מנטאלית דינמיות המבוססות על ניסיון העבר של האדם, כפי שמופעלות בעת היזכרות, חשיבה על העתיד ובאופן כללי בעת דמיון פרספקטיבות אלטרנטיביות ותרחישים אפשריים בהווה". רשת זו מופעלת גם בקוגניציה חברתית, למשל, כאשר אנו מדמיינים מה האדם האחר חושב. רשת הדמיון מערבת אזורים בעומק הקורטקס הפרה-פרונטאלי והאונה הטמפוראלית (האזורים המידאליים- מרכזיים) וכן תקשורת עם אזורים חיצוניים ופנימיים של הקורטקס הפריאטלי.
רשת 3: רשת הבולטות (The Salience Network)
רשת הבולטות מנטרת ללא הפסקה אירועים חיצוניים ואת זרם המודעות ובאופן גמיש מעבירה את המידע הבולט ביותר והחשוב ביותר לפתרון הבעיה. הרשת מורכבת מן האזור הדורסאלי האחורי סינגולט קורטיסס [dACC] ומאינסולאר האחורי [AI] והכרחית למעבר הדינמי בין רשתות.

THE SALIENCE NETWORK
מדע המוח של קוגניציה יצירתית: אומדן ראשוני
המפתח להבנת מדע של היצירתיות מתבסס לא רק על ידע לגבי הרשתות המוחיות, אלא גם בהכרה שדפוסים מוחיים שונים מופעלים ומופסקים בשלבים השונים של התהליך היצירתי. לעיתים, יצירתיות יעילה נגרמת עקב שיתוף פעולה בין הרשתות, ולעיתים שיתוף פעולה שכזה עלול לעכב את התהליך היצירתי.
במאמר סקירה רקס יונג ועמיתיו מספקים אומדן ראשוני לגבי מיפוי הקוגניציה היצירתית במוח האנושי. לדידם, אם ברצונך לשחרר את האסוציאציות שלך, עליך לאפשר למוחך לנוע בחופשיות, לדמיין אפשרויות חדשות ולהשקיט את הביקורת הפנימית. מומלץ להפחית את הפעלת רשת תשומת הלב הראשית ולהגביר את ההפעלה של רשת הדמיון ורשת הבולטות. המלצות אלו אומתו לאחרונה במחקר על נגני ג'אז וראפרים. במחקר האמנים עסקו באלתור מוזיקאלי יצירתי ובסריקת מוחותיהם התגלה כי רשתות הדמיון והבולטות פעלו חזק יותר מרשת תשומת הלב. עם זאת חשוב להחזיר לפעילות את רשת תשומת הלב ולהעריך את הרעיונות היצירתיים.
במאמר זה הצגנו בפניכם מה קורה במוחנו במהלך תהליך היצירתיות ואת הרשתות המוחיות שמופעלות בעת עיסוק בפתרון בעיות יצירתי. במאמרים הבאים נציג בפניכם כלים להגברת היצירתיות בארגונכם.
אנחנו בקואצ'ויזן מכירים ביתרונות של הבנת התהליכים המוחיים שעומדים מאחורי ההתנהגות שלנו. מעוניינים לשמוע יותר? פנו אלינו.